מידע כללי

זהירות, דפלציה !!!

20 יולי 2017

כיצד ניתן להגן על תיק ההשקעות בתקופות של האטה במשק?

בשבוע שעבר פרסמה הלמ"ס כי מדד חודש יוני ירד בכ- 0.7% , נתון אשר הצליח להפתיע את כל פעילי שוק ההון אשר חזו ירידה מתונה. בפועל, כמעט כל סעיפי המדד ירדו בשיעורים חדים מהצפוי, כך לדוגמא בסעיף הירקות ופירות נרשמו ירידות בשיעור של 8.7%, הלבשה והנעלה – 5.4% ובתחזוקת דירה – 1.1%. מתחילת השנה מדד המחירים לצרכן נותר ללא שינוי וב-12 החודשים האחרונים רשם ירידה של 0.2% דבר המעיד על סביבת אינפלציה נמוכה מאוד עם היתכנות דיפלציונית. שנים רבות התנסה עולם ההשקעות בסביבה אינפלציונית ולמד כיצד להתגונן בפני השפעתה השלילית על תיקי השקעות. מנגד , תקופות הדפלציה נדירות יותר ולכן עולם ההשקעות מוכן פחות לתקופה כזאת ולהשפעתה השלילית על תיקי השקעות. במסמך זה נציע מס' אלטרנטיבות השקעה אשר עשויות להגן על תיקי ההשקעות בתקופת האטה במשק המלווה בסביבת ריבית אפסית:

אפיק אגרות החוב: ההשקעה הטובה ביותר בתקופה של מעבר מאינפלציה לדפלציה היא האג"ח הממשלתית ארוכת טווח , בעיקר אם האג"ח הזו מגלמת עדיין במחירה את התקופה של ציפיות אינפלציוניות וסיכון שכבר אינם ממשיים למצב הנוכחי. בדומה לאג"ח הממשלתית, גם אג"ח קונצרניות יכולות להיות השקעה סבירה בתקופת דפלציה, ניתן לחלק את אגרות החוב הצמודות הקיימות כיום בשוק לשתי קבוצות עיקריות: כאלה עם "רצפת הצמדה" וללא "רצפת הצמדה". אגרות חוב צמודות בעלות רצפת הצמדה (הגנה מפני הצמדה שלילית) מתפקדות למעשה כאגרות חוב שקליות כל זמן שהמדד הידוע נמוך ממדד הבסיס (המדד בהנפקה(, אגרות חוב אלה אומנם יגנו על המשקיע מפגיעה בקופונים ובקרן ההשקעה בתקופות בהן המדד יורד, אולם, בהתאם, ישובו לספק הגנה מדדית רק לאחר שיסגרו את ה"פער" השלילי שנוצר אל מול מדד הבסיס. עם זאת, יש לזכור כי בתקופה שבה פרמיית הסיכון עולה והפעילות הכלכלית יורדת, המרווחים בין התשואות של אג"ח (מדורגת ולא מדורגת) מתרחבים, ולכן קיימת עדיפות להשקעה באגרות החוב בעלות דירוגים גבוהים.

אפיק המניות: כעיקרון, השקעה במניות אינה מתאימה לתקופות האטה במשק, שכן בתקופות אלו רווחי החברות נשחקים והמומנטום של מחירי המניות נוטה להיות שלילי. מומלץ לנקוט בגישה דפנסיבית – קרי חשיפה לחברות ולענפים בעלי עקומת ביקוש קשיחה יחסית כגון בנקאות , מזון ודלק. בנוסף, יש להעדיף השקעה בחברות מוטות ייצוא, כגון אלביט מערכות,

נייס ואחרות אשר עיקר ההכנסות שלהם הינו במט"ח. חברות אלו נחשבות לחסינות יותר באופן יחסי ויפגעו פחות בתקופת האטה במשק המקומי.

אפיק המט"ח: ברמה התיאורטית, נתוני מדד שליליים אמורים לספק רוח גבית להתחזקות הדולר, שכן כעת, הציפיות להעלאת הריבית מתרחקות, ויש הטוענים שהעלאת הריבית הקרובה צפויה להידחות לרבעון הראשון של 2019. לטובת פעילי אחוזת-בית ניצבת האפשרות לבצע השקעה בתעודות-סל אשר עוקבות אחרי הדולר או לרכוש פיקדונות דולרים בבנק, (מהלך אשר כרוך בעלויות יחסית גדולות של המרות מטבע ומייצר תשואה נמוכה למדי), לחילופין, ניתן לרכוש נכסים פיננסים בעלי הצמדה דולרית: בחודשים האחרונים הונפקו מס' לא מבוטל של אגרות חוב בעלות הצמדה דולרית כגון, ישראמקו ותמר-פטרוליום אשר יכולות לספק למשקיעים אלטרנטיבת השקעה מעניינת לתקופה זו.

לסיכום: ההתרחקות מיעדי האינפלציה של בנק ישראל, החשש מפני כניסה לדפלציה וסביבת הריבית האפסית מייצרים לפעילי השוק לא מעט אתגרים. בתקופה זו, רצוי להימנע מהשקעה ישירה במדדי המניות והתל-בונד השונים ולבחור בקפידה את תמהיל תיק ההשקעות, הן בגזרת אגרות החוב והן בגזרת המניות.

השאירו פרטים

עוד באותו נושא

שאלות נפוצות

מסחר בארץמסחר בחו"לניהול השקעות מהו חשבון מסחר? חשבון מסחר הינו חשבון דרכו ניתן להעביר הוראות קנייה ומכירה של מוצרים הפיננסים (מניות, אג"חים, קרנות נאמנות ומק"מים)

קרא עוד »
בודק...