למרות זאת, מכירות בחסר הם כבר עניין נפוץ ביותר בשוק ההון הישראלי, בעיקר הודות לקרנות גידור, ותעודות סל בחסר (אלו שאינן יומיות). פוזיציות שורט משפיעות באופן חד על שארי המניות. לאו דווקא הכניסה לפוזיציה, אלא ובעיקר היציאה ממנה. ניתן לומר שמניה שיתרות השורט שלה גבוהות מאוד תתנהג באופן קיצוני יותר עם כל שינוי מגמה חיובי בשוק או מידע חיובי חדש בדבר החברה.
ההסבר פשוט, לכח הקניה של הקונים הרגילים מצטרפים עתה כל אותם שורטיסטים (מוכרים בחסר) שחוששים לגורל הפוזיציה אליה נקלעו.
כלי חשוב ויעיל מאוד למעקב אחר יתרות השורט במניות ובאג"ח הנסחרות בבורסה באחד-העם הוא דוח יתרות השורט שמפרסמת הבורסה אחת לשבוע. באמצעות הדוח ניתן לאתר את אותם ניירות לא אהודים ולהבחין במגמות כניסה או יציאה מפוזיציה. בהחלט, תוסף עזר משמעותי גם למשקיע הפשוט.
מעיון מעמיק בדוחות ניתן למצוא גם נתונים מדהימים, על סף האבסורדיים.
אחד הבולטים שבינהם הוא המקרה של מניית קמור, יבואנית ב.מ.ו בארץ.
בשבוע שבין ה-23 ל-27 למרץ עלתה מניית קמור משער של 17.99 ₪ ל-21.8 ₪, עליה של כ-21%. העליה המטאורית לא לוותה בהודעה כלשהי מצד החברה.
סך מחזור המסחר בשבוע הזה הסתכם ב-220,378 מניות (כולל עסקאות מחוץ לבורסה) שהם כ-4.5 מיליון ₪.
מעיון בדוח יתרות השורט לשבוע הנ"ל עולה כי בוצעו קניות (לסגירת פוזיציה) בסך של 216,500 מניות. כלומר, מעל 98% מהקונים במניה באותו שבוע, שהזניק את המנייה במעל לחמישית משוויה, בעצם סגרו פוזיצית שורט. מה שמשאיר כ-75 אלף ₪ של קונים "אמיתיים". נתון מדהים, אך הוא ממש לא יחיד.
דוח יתרות השורט מתפרסם בכל שבוע באתר הבורסה לנ.ע.
|